Capturing the Imagination of a Nation

Case Study

Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa

Architect

3D Designer Exhibitions

Installer

Te Papa – Exhibition Team

Gallipoli: The Scale of Our War opened at the Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa on April 17th 2015 to mark this year’s WWI centenary. The result of a creative collaboration between a national museum and Academy Award-winning special effects company WETA; the exhibition integrates the disciplines of film-making with exhibition design and immersive story-telling.

Visitors embark on a journey to the battle field and experience the triumphs and tragedies through the eyes and words of New Zealanders who served at Gallipoli. The haunting stories of seven men and one woman are relived in an ethereal landscape. This is explained through a range of interpretive media including audio, digital projections, graphics, collection items, memoirs and extracts from personal diaries.

Performed by the New Zealand Symphony Orchestra – the musical score written by award winning New Zealand composer and sound designer Tane Upjohn-Beatson sets a tone of sadness and discomfort. Featuring over 100 speakers throughout the exhibition; the epic soundscape merges the bespoke musical score with voices, gunfire and explosions.

The popular exhibition consists of 12 galleries including 6 large circular rooms, each occupied by a giant figure built 2.4 times the scale of a human. Meticulously sculptured and stitched to capture facial expression, posture and attire – the figures tower over visitors with striking realism. From grit under broken nails to teary eyes, the giants are totally life like with individually punched hair follicles on silicone skin, mimicking the translucency of human skin. The superb combination of the visual and acoustic components set the scene, bridging a connection between visitor and subject.

Acoustics were a highly important element for this particular exhibition. Ben Barraud of 3D Designer Exhibitions sought out a high performing acoustic lining that could absorb sound, form well around corners, isolate and stop sound transferring into other areas of the exhibition. The result would be a somber and emotional environment. Working in collaboration with Autex Account Manager Mat Pope; approximately 2260.42ft2 of Petronas colored Autex CubeTM was applied throughout the exhibition.

The versatile nature of Cube allows for application in a curved format, perfect for the circular shaped cinema rooms. Pitch black Petronas color was an especially good match - merging seamlessly and discreetly into the background of the exhibition. The acoustic atmosphere created was eerie yet mesmerizing, providing the perfect environment for visitors to truly connect with history.

More than just a traditional interior acoustic panel; Cube can be employed as a base material for creative solutions where functionality and aesthetics are important. Contact your Autex Account Manager today for an acoustic solution to suit your environment.