Supreme Award for Redefined Heritage Building

Case Study

TRA

Architect

Jose Gutierrez Ltd

Installer

Nomadtika

Photography

Jeremy Toth

Keeping the rustic charm of a heritage building is often sacrificed with the demands of a modern workplace. Faced with a 400sqm 100-year-old heritage building, Architect Jose Gutierrez was faced with a number of issues affecting the performance of the space as a functioning workplace for the newly rebranded TRA’s 40 staff. 

“A design that is also well-versed in the manufacturing of WOW moments”

Interior Award Judging Panel

The existing space consisted of two hipped roofs to form a central 23’ high loft, set between them with exposed timber trusses. Jose Gutierrez and TRA Managing Director Andrew Lewis felt the raw nature and oxidised concrete walls played an important part in telling the history of the building.

Having teamed up with Autex on his 2014 Interior Award nominated design for Mildred & Co, Guiterrez knew he could turn to Sales Manager Daniel Szczepanski to work towards a solution that would complement the existing space and heritage but would provide a calm, clear and comfortable work place environment.

Alongside the open plan office TRA required a number of smaller personal meeting rooms that were designed for meetings for 2-3 people. Because these rooms were smaller and would generally have conversations with only one person talking at once, Autex Cube™ was a suitable solution for the project. In solid panels Cube™ could line the walls all the way to the ceiling and have the structural integrity to create a nice flat smooth finish whilst providing a moderate level of sound absorption suitable for a small space. The color Falling Water was chosen to provide contrast to the rest of the office but to also match TRA logo in the board room.

“Stepping into a black void” is the description Architect Jose Guiterrez has used to explain the board room in TRA’s new location. Lined with black mirrored walls and polished walls, the TRA boardroom could have become an Acoustic nightmare. Luckily Autex Quietspace® Panel comes in a stylish and complementing smooth black finish. Boasting a high NRC the lightweight acoustic panel was suspended from the ceiling to create an effective acoustic solution. Using the new Horizon suspension system from Autex the lights and other ceiling fixtures were able to be installed in the panels, finishing off the smooth look of the ceiling.

Autex are proud leaders in the development of 100% polyester acoustic solutions, we are happy to work alongside architects, designers and acoustic engineers to design and develop unique solutions that incorporate existing design and lead the way in redefining your environment.

 

Read more about it here: 

http://architecturenow.co.nz/articles/2015-supreme-award-winner/